آیا زودپز خاصیت مواد مغذی غذا را از بین می برد؟

به گزارش وبلاگ راوه بلاگ، بسیار منطقی است که درباره تاثیراتی که دیگ زود پز روی مواد غذایی می گذارد بدانیم، چون این وسیله در بسیاری از آشپزخانه ها اصلی ترین وسیله پخت و پز است. طرز کار دیگ زود پز این وسیله، با ترکیبی از فشار و بخار کار می نماید. درحالیکه به نظر می رسد حرارت بالا برای آشپزی لازم باشد، در واقع فشار و بخار بیشتر ین قدرت را به آشپزی می دهند. این دیگ واشری دارد که با حبس کردن بخار، فشار محیط را بسیار بالا می برد و این نکته سودمندی است.

آیا زودپز خاصیت مواد مغذی غذا را از بین می برد؟

به گزارش وبلاگ راوه بلاگ به نقل از شبره ،خوشبختانه درست برعکس است. چون رمز کار زود پز فشار بالاست، نه حرارت بالا و درست به همین دلیل بیشتر مواد مغذی غذا در آن حفظ می گردد. با بالا رفتن نقطه جوش آب و یا مایع درون دیگ، رطوبت محیط به شکل بخار به درون مواد غذایی وارد می گردد و تمام باعث می گردد مواد زودتر پخته شوند.طرز کار دیگ زود پز کاملا برعکس اتفاقی است که در ارتفاعات رخ می دهد. این دیگ دمای جوش آب را بالا می برد و زمان پخت را کم می نماید. ضمن اینکه، چون بخار در دیگ حبس می گردد، آب و دمای مواد از بین نمی رود. یک مزیت این وسیله این است که زودتر از اجاق، فر و یا آرام پز غذا را آماده می نماید.

زود پختن غذا در زودپز به خاطر فشار بالاست یا دمای بالا؟

همین سوال است که کمی اشکال ایجاد می نماید. بسیاری از افراد فکر می نمایند که چون دیگ زود پز زود تر مواد را می پزد، پس حتما با حرارت بالا این کار را انجام می دهد. در صورتی که اصلا این طور نیست. همان طور که قبلا هم اشاره شد، زود پختن غذا در این دیگ به خاطر فشار بالاست، نه دمای بالا. در یک تحقیق معلوم شد که بالاترین دمای آب درون دیگ زود پز 250 درجه است که این خیلی کمتر از دمای یک اجاق رو میزی، فر و یا آرام پز است. به بیان دیگر یک دیگ زود پز با استفاده از فشار، در حرارتی بسیار کمتر از روش های دیگر کار می نماید و زمان پخت را کم می نماید.

رمز کار زود پز فشار بالاست، نه حرارت بالا و درست به همین دلیل بیشتر خاصیت مواد غذایی در آن حفظ می گردد. در حالی که در روش های دیگر به خاطر بالا بودن زمان پخت، خواص بیشتری از مواد از دست می رود. مواد حفظ شده در روش های مختلف پخت (مطابق یک تحقیق):

- جوشاندن 75-40 درصد مواد مغذی را حفظ می نماید.

- روش کبابی و بخار پز، 90 درصد مواد را حفظ می نماید (در برخی موارد نیمی از مواد نابود می شوند).

- زود پز، با حفظ 95-90 درصد مواد، بهترین صندلی را دارد.

منطقی است! چون زود پز علاوه بر اینکه به دمای بالا نیازی ندارد، زمان پخت را هم کوتاه می نماید. ظاهرا دیگ زود پز اثر برخی مواد غذایی را هم از بین می برد، مثل اسید فتیک که همین مساله باعث می گردد مواد غذایی در غذاهایی مثل غلات و دانه ها، آب بیشتری جذب نمایند و در نتیجه به دستگاه گوارش فشار کمتری بیاورند. هشدار مهم برخی مطالعات نشان می داد که زود پز مواد بیشتری را از بین می برد، اما با دقت بیشتر معلوم شد که بیشتر این مواد مغذی در آب غذا حل شده اند. پس سعی کنید موقع خوردن غذاهایی که با زود پز آماده شده، آب آن را بیشتر مصرف کنید و یا از آن برای درست کردن سوپ و سُس بهره ببرید.

زود پز قادر به پخت چه غذاهایی است؟

کباب، خورش، سوپ، سبزیجات، تخم مرغ آب پز، کیک پنیر و حتی برنج که عملا دستور پخت و آموزش لازم برای هر کدام به وفور یافت می گردد.

منبع: جام جم آنلاین

به "آیا زودپز خاصیت مواد مغذی غذا را از بین می برد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا زودپز خاصیت مواد مغذی غذا را از بین می برد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید